Żywność i ekokonsumpcjonizm jako styl życia

Żywność i ekokonsumpcjonizm jako styl życia

1 611

Panująca ostatnio moda na ekologiczną żywność i zdrowy tryb życia zyskuje coraz większe grono zwolenników. Sklepy z eko żywnością, dietetycy oraz fitness kluby cieszą się coraz większą bazą klientów. Czy jednak „zdrowa” i „ekologiczna” żywność jest warta swojej ceny? Są to często produkty znacznie droższe od tych, które możemy znaleźć w supermarketach czy osiedlowych sklepach. Nie każdego stać na takie wydatki, lecz z drugiej strony jest to inwestowanie we własne zdrowie.

Eko konsumpcja jest często mylnie pojmowana, jako samo spożywanie naturalnej, nieskażonej chemikaliami oraz sztucznymi nawozami żywności. To jednak tylko jeden z aspektów zdrowego trendu w odżywianiu. Ważna jest także, (o czym często się zapomina) świadomość konsumenta. Powinien on wybierać produkty, których opakowania są wykonane z ekologicznych opakowań a same odpadki po produkcie nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Ekokonsument oprócz samego faktu jedzenia zdrowych posiłków, powinien świadomie je przygotowywać a później odpowiedzialnie zarządzać odpadkami po produktach, z których gotuje. W przypadku ekożywności najważniejsze znajduje się, więc nie tylko w środku opakowania, ale także w samym sposobie dostarczania produktu do klienta.

Zdrowa żywność wg. producentów

Bardzo mylnym zabiegiem marketingowym stosowanym przez producentów żywności jest określanie jej mianem „zdrowej”. Warto pamiętać, iż „zdrowa żywność” nie zawsze oznacza „żywność ekologiczną”. Produkty ekologiczne podlegają ścisłej kontroli zewnętrznej, przechodzą badania i otrzymują odpowiednie certyfikaty świadczące o ich, jakości. Są specjalnie oznakowane i opisane przez producenta. Ich wytwarzanie to określony proces, który ma na celu zapewnienie żywności jak największej naturalności oraz najwyższej, jakości. Zdrowa żywność natomiast nie podlega żadnym regułom. Jej producenci mogą starać się zapewnić jej jakoś produktów ekologicznych, ale nie są oni kontrolowani przez zewnętrzne organy.

Reklama

Na co zwrócić uwagę?

Wybierając ekologiczną żywność należy dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Istotną rolę odgrywa tutaj skład produktu, miejsce jego pochodzenia, znak identyfikacyjny partii towaru oraz przede wszystkim certyfikaty. Oprócz nich powinna znajdować się także nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej. Bardzo przydatne przy wyborze żywności ekologicznej jest logo rolnictwa ekologicznego, które gwarantuje zgodność produktu z wymogami rolnictwa ekologicznego UE.

Żywność ekologiczna jest o około 30% droższa od zwykłej żywności. Możemy ją znaleźć w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, niektórych supermarketach a także w sklepach internetowych. Podwyższona cena jest kosztem, jaki płacimy za zachowywanie wysokich standardów, niezbędnych podczas procesu produkcji tego rodzaju żywności. Przy jej wyborze powinniśmy zwracać szczególną uwagę na informacje na opakowaniu a także samo opakowanie. Celny wybór a także odpowiednio dobrana dieta pozwoli nam cieszyć się przez długi czas lepszym zdrowiem i atrakcyjniejszym wyglądem. Moda cechuje się tym, że szybko przemija- miejmy nadzieję, że nie będzie dotyczyło to mody na zdrowie.

Przygotowała: Dominika Brzozowska

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Redakcja

View all contributions by Redakcja

Przeczytaj podobne

1 Comment

  1. Marek 29 lipca 2015 at 00:48

    Ciekawy temat. Udostępniam dalej!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Patronat Medialny

Chcesz abyśmy objęli Twoje wydarzenie Patronatem Medialnym? Przeczytaj zasady tutaj

Statystyki serwisu

Przedstawiamy statystyki serwisu CzytamiWiem.pl publikowane na podstawie danych z Google Analytics. Sprawdź

Znajdź nas!

  • Lubię To!
  • Plusuj
  • Tweetnij:)
  • Looknij